GRØNBOG – Asfalt eller luksusliv

Denne artikel er en del af GRØNBOG OM KATTEGATFORBINDELSEN

Af Vibeke Grønfeldt

Området mellem Rådhuspladsen i København og Rådhuspladsen i Aarhus ligger i vejen for borgmestre og økonomiske kræfter i den vestlige del af landet. De kender det ikke. De har kun set en smule af det fra vejbanen og ønsker ikke at se mere.

Da det ikke kan lade sig gøre at fjerne det, er der sendt en delegation på tyve, tredive personer på en daglang biltur fra udsigtspunkt til udsigtspunkt for at skyde en laserstråle i fugleflugt hen over land og hav. Over fjorde og næs, over strandenge og ø.

Asfalt og beton skal besejre området og overvinde alle afstande.

Flora og fauna, befolkningen er ikke inde i de beregninger, der drejer sig om fartmålinger og ejendomspriser. Det uønskede landområde er allerede med mageløs arrogance slettet af ligningerne. Men netop her har årtiers lange trusler om hensynsløs nedtromling skærpet opmærksomheden om et grundlæggende gode, som i den almindelige larm er blevet luksus. Stilheden. Hovedroen. Her kan mange stadig stå op og gå ud og lytte til blæsten og fuglene og mærke havluften.

Ja, vi er blevet luksusmennesker, der stadigvæk hver dag kan følge årstidernes gang i fugle- og insektliv, spirer i jorden, i lysets farve og i mørket. Samsø er en stor ø, når vi står stille og lytter.

Vibeke Grønfeldt er opvokset på en gård i Nordby, sammen med sin mor, stedfar, to brødre og en søster. Hun har levet næsten hele sit liv på Samsø, og her har hun foreløbig skrevet 26 bøger. Listen med rosende anmeldelser og anerkendende priser er lang. De gennemgående træk i forfatterskabet er en usvigelig solidaritet med enspænderne i samfundet, en stor kærlighed til naturen og en kompromisløs udstilling af formålsløs magtudøvelse. Det er også ledetråden i hendes modstand mod Kattegatforbindelsen.

 

GRØNBOGEN OM KATTEGAT er udarbejdet af de fire modstandsforeninger: